Pristupačnost
Pristupačnosti
loading

Igra, ti i ja  individualni rad s psihologom

Igra, ti i ja  individualni rad s psihologom

I davni mislioci već su bili prepoznali važnost igre, Platon je rekao da ćemo više otkriti o osobi u sat vremena igre, nego da cijele godine razgovaramo. Ova rečenica zapravo govori koliko otvorena, opuštena i spontana aktivnost poput igre prodire duboko u naš unutarnji svijet. Stoga, ako želimo upoznati i shvatiti dijete, trebamo razumjeti njegovu igru. Iz igre možemo vidjeti kako dijete doživljava i konstruira svijet, kakav želi da bude i koji su njegovi problemi. Ono što se dijete bira igrati, motivirano je unutarnjim procesima, željama i strahovima. U igri dijete ima mogućnost upravljati svojim emocijama, regulirati strah, ljutnju i druge emocije što utječe na samoregulaciju i izvrsna je protuteža impulzivnosti, hiperaktivnosti i nedostatku emocionalne stabilnosti. Djeca u predškolsko doba ne mogu još na svjesnoj razini opisati što ih muči, ali pomoću igre i ekspresivnih tehnika mogu pokazati. Meta analiza istraživanja učinkovitosti terapije igrom (Ray i sur., 2001.) govori u prilog tome da je ovakav oblik rada učinkovit za različite poteškoće s kojima se djeca susreću.

Terapija igrom način je kako pomoći djeci kada se susreću s nekim njima izazovnim situacijama, poput strahova, nesigurnosti, nižeg samopouzdanja, teškoća samokontrole i agresivnosti, nesamostalnosti, hiperaktivnosti, teškoća u odnosima s vršnjacima, promjena u obitelji, razvoda roditelja, kroničnih bolesti, gubitka člana obitelji, kod tjelesnih simptoma koji nemaju medicinski uzrok i drugih ponašanja, osjećaja i misli s kojima se dijete teško nosi. Individualan rad provodi psihologinja Ana Mužak, specijalizantica Transakcijske analize pod supervizijom, a u radu primjenjuje znanja i vještine iz terapije igrom. Individualni rad provodi se jednom tjedno po 45 min, u dogovorenim terminima, a jednom mjesečno roditelji dolaze na razgovor.  

Ukoliko ste primijetili neka ponašanja vašeg djeteta koja vas zabrinjavaju, vidite da je djetetu teško ili biste voljeli dobiti neki savjet za sebe slobodno se javite za razgovor. Ponekad se neke stvari riješe razgovorom i drugačijim pristupom.

Mob: +385 99 444 88 56

email: psiholog@mali-istrazivac.hr

Obratite nam se...

Naš je dječji vrtić mjesto u kojem dijete ima mogućnost proživjeti svoje djetinjstvo u čitavoj svojoj punini.

Kontaktirajte nas