Pristupačnost
Pristupačnosti
loading

Važne informacije

U trenucima kada Vaše dijete postaje Mali istraživač važno je znati

Ako ste došli na ovu stranicu pretpostavljamo da se bliži vrijeme kada vaše dijete kreće u vrtić. Vjerujemo da imate puno pitanja, različite misli koje vam se motaju po glavi i puno miješanih osjećaja. Roditelji se često pitaju hoće li djetetu biti dobro u vrtiću, hoće li se igrati, hoće li biti prihvaćeno od drugih i pronaći prijatelje, hoće li jesti i spavati, što ako dugo plače, hoće li ga netko utješiti, do osjećaja krivnje, tuge, olakšanja, bespomoćnosti i mnogih drugih… Pa za početak želimo vam reći da su sve te misli, osjećaji i pitanja koja imate normalni i ovdje su s razlogom - Kako biste bili sigurni da će vaše dijete biti dobro.

Polazak u vrtić velika je promjena za dijete, ali i čitavu obitelj. Neka djeca se po prvi put odvajaju od roditelja i borave duže vrijeme u novoj okolini. Period prilagodbe na vrtić traje od nekoliko dana do nekoliko mjeseci, koliko će taj period trajati ovisi o različitim faktorima; od djetetova temperamenta, dobi, je li se prije odvajalo od roditelja, kakva su djetetova prethodna iskustva odvajanja, kontinuitetu dolazaka, stavovima roditelja o vrtiću i reakcijama, do same okoline u koju dijete dolazi. Prilagodba je proces, ono što vi kao roditelji možete je biti svjesni toga, biti tu za dijete i biti podrška.

Zamislite sebe u situaciji kada trebate doći na neko novo mjesto, koliko vam vremena treba da se prilagodite, opustite i počnete družiti? Tako je i s djecom, samo što smo mi odrasli razvili različite mehanizme koji nam pomažu i pobrinut ćemo se za sebe, a dijete nam svojim ponašanjem i reakcijama pokazuje kako se osjeća. Reakcije djeteta tijekom prilagodbe su različite, neka djeca pokazuju tugu i plaču, neki se ljute i ništa ne žele, neki su veseli i odmah ulaze u prostor vrtića. Ponekad djeca u periodu prilagodbe više žele biti s roditeljima nakon vrtića, nositi se i maziti, ponekad pokazuju otpor već pri dolasku u vrtić i ne žele otići iz kuće, ponekad plaču čim vide da ste stigli po njih. Tijekom niza godina susreli smo se s različitim reakcijama i sva djeca su se prilagodila. Ono što možete napraviti za sebe je znati da je prilagodba proces i da ima svoje faze, razgovarati s odgojiteljima djeteta, stručnim timom, svojim prijateljima i drugima koji su to prošli. Svako dijete je različito i ima svoj put prilagodbe tako da uspoređivanje  s drugima maknete sa strane i usmjerite se na ono što vama treba.

Važno je da proces prilagodbe bude postepen i prilagođen djetetu, dijete prve dane u vrtiću provodi zajedno s roditeljem, a zatim se njegovo vrijeme boravka postepeno povećava. Često savjetujemo roditeljima da prije polaska u vrtić ne rade velike promjene u djetetovu životu; poput odvikavanja od dude, igračaka, dojenja i dr. Također kada se odvajate od djeteta, javite mu se da idete kako bi dijete znalo što se događa. Na taj način gradite odnos povjerenja, umjesto da se samo sakrijete i odete. Mi ćemo biti ovdje za vaše dijete i vas :)

Još nekoliko korisnih informacija;
  • U svakoj garderobi su ormarići unutar kojih su imena i prezimena djece. U ormarićima roditelji ostavljaju rezervnu odjeću i osobne stvari djeteta.  Važno je da dijete ima dovoljno rezervne odjeće svaki dan i da je odjeća i obuća potpisana/obilježena.
  • Donesite jednu vrećicu (po vašem izboru) koja će stajati u ormariću vašeg djeteta i koristiti će se za prljavu odjeću.
  • Svako dijete u vrtić donosi i čiste papuče koje ostaju u vrtiću. 
  • Pedagoška godina počinje svake godine prvi ponedjeljak u rujnu, kada nam kreću svi novoupisani Mali istraživači.
  • Otvorena vrata za sve roditelje svake godine su 31. kolovoza u popodnevnim satima. Roditelji taj dan imaju priliku vidjeti prostore u kojima će boraviti njihova djeca tijekom pedagoške godine i susresti sve odgajatelje koji će boraviti s njihovom djecom.
  • Suradnja s roditeljima važan je dio našeg kurikuluma i od otvaranja vrata vrtića njegujemo ovaj oblik rada. U svakoj  pedagoškoj godini pripremili smo različite oblike suradnje; od savjetovanja, individualnih konzultacija, roditeljskih sastanaka, radionica te dodatne individualne podrške za djecu.
Uzmite si vremena i krenite malim, ali sigurnim koracima putem Malih istraživača…

Obratite nam se...

Naš je dječji vrtić mjesto u kojem dijete ima mogućnost proživjeti svoje djetinjstvo u čitavoj svojoj punini.

Kontaktirajte nas