Dječji vrtić Mali istraživač
Novosti MALIH ISTRAŽIVAČA

Novosti MALIH ISTRAŽIVAČA

Novosti i događanja

 • Otvorena vrata

  22. kolovoz 2017.

  Dragi naši novi roditelji,

  U petak 1.9.2017. od 16:30 – 17:30h  imamo OTVORENA VRATA VRTIĆA za sve novoupisane roditelje.  To je prilika da posjetite prostor u kojem će boraviti vaše dijete, upoznate odgojitelje koji će postati vaši najbliži suradnici u odgoju i obrazovanju vašeg djeteta u ovoj najvažnijoj fazi njegovog odrastanja. Molimo da taj dan dođete bez djece kako bismo u što ležernijem okruženju mogli odgovoriti na sva pitanja koja imate potrebu postaviti. Dobro nam došli.

 • Napokon u vrtić...

  21. kolovoz 2017.

  Došao je i taj dan kada Vaše dijete kreće u vrtić. Uzbuđeni ste, po glavi Vam se motaju različita pitanja; kako će Vaše dijete reagirati, hoće li mu se svidjeti, hoće li plakati, pronaći prijatelje i još mnoga druga. Kako izgledaju prvi dani u vrtiću i što možete očekivati.

  Kretanje u vrtić velika je promjena za dijete, ali i za roditelje. Neka djeca po prvi put odvajaju se od roditelja i borave duže vrijeme u novoj okolini. Period prilagodbe na vrtić  traje od nekoliko dana do nekoliko mjeseci. Koliko će taj period trajati ovisi o samom djetetu; njegovim osobinama, dobi, je li se prije odvajalo od roditelja, koliko je vezan za njih, kakva su djetetova prethodna iskustva odvajanja od roditelja, ali i o stavovima i reakcijama roditelja na odvajanje i vrtić. Zato je vrlo važno da proces prilagodbe bude postepen i prilagođen djetetu, dijete prve dane u vrtiću provodi zajedno s roditeljem, a zatim se njegovo vrijeme boravka postepeno povećava.

  U periodu odvajanja reakcije i ponašanja roditelja vrlo su važna, djeca mogu osjetiti zabrinutost i strah roditelja te će se i sama osjećati nesigurnijima i teže odvajati. Pokušajte biti sigurni i smireni, jer djeca uče gledajući Vaše ponašanje. Ako dijete hoda pustite ga da samo došeta do vrtića i hodajući uđe u sobu. Neka rastanci budu kratki, dugi rastanci samo će biti teži za dijete. Vraćanje kako bi provjerili je li se dijete smirilo također nisu dobri, ukoliko Vas dijete vidi mislit će da ćete se uvijek vraćati ili da ste negdje iza vrata.

  Kada ostavljate dijete u vrtiću trebate mu reći da idete, a ne se sakriti i samo nestati, jer to narušava odnos povjerenje djeteta u vas.

  Također može se dogoditi da dijete u početku prihvati vrtić i lako se odvaja, a kasnije odvajanje postaje teže. Dijete tada shvaća da je to nešto što nije privremeno već da traje.

  Kako djeca mogu reagirati:

  Prilikom odvajanja djeca mogu biti tužna, uplašena, plakati, ljutiti se na roditelje, imati ispade bijesa i cijeli niz drugih ponašanja. Neka djeca žale se na bolove u tijelu, glavobolje, bol u trbuhu ili povraćaju. Također mogu nazadovati u nekim ponašanjima poput odvikavanja od pelena, dude, omiljene bočice ili gazice. Ovakva ponašanja normalna su i javljaju se kao reakcija na novu sredinu i prilagodbu, kada se dijete prilagodi tako će ta ponašanja ponovno nestajati.

  Što najčešće brine roditelje:

  Roditelji se brinu kako će djeci biti, kako će podnijeti rastanak, hoće li plakati, jesti, družiti se s drugom djecom, uklopiti, biti prihvaćeni.. Briga roditelja normalna je reakcija jer promjena ne djeluje samo na dijete već i na odrasle. Možemo reći da i roditelji prolaze kroz određeni oblik adaptacije jer se odvajaju od svoga djeteta.

  Prije polaska u vrtić nemojte raditi velike promjene u djetetovu životu; odvikavati dijete od dude, uzeti mu gazicu koju nosi sa sobom, i sl., ovaj period za njih je osjetljiv tako da će im biti potrebna sigurnost i rutina u životu. U prvim danima dobro je da roditelj pokaže interes za vrtić, zajedno s djetetom istražuje prostor vrtića, igra se igračkama, pokaže interes i zanimanje za novu okolinu, upozna odgojitelje i novu djecu u vrtiću.

  Kako još možete olakšati prilagodbu:

  • Zajedno s djetetom obavite kupovinu za vrtić; npr. papuče, ruksak...
  • Možete reći djetetu kako izgleda dan u vrtiću i što ga očekuje.
  • Pokušajte ostaviti dijete na čuvanju kod bake i djeda.
  • Redovito dolazite u vrtić, osim ako je dijete bolesno.
  • Pričajte pozitivno o vrtiću, izjave poput ”Ako nećeš biti dobar ostavit ću te u vrtiću” samo mogu povećati otpor prema vrtiću jer će dijete to povezati s kaznom.
  • Nakon odlaska iz vrtića nemojte forsirati razgovor o vrtiću neka to dijete potakne.
  • Nakon što dođete po dijete u vrtić posvetite mu neko vrijeme igrajte se s njim, šetajte, radite zajedno neke aktivnosti.
  • Obavijestite odgajatelje o promjenama ponašanja djeteta, novostima i s njima se savjetujte oko prilagodbe.

  U periodu prilagodbe budite potpora Vašem djetetu, a mi ćemo nastojati biti potpora i oslonac Vama!

   

  Pripremila: Ana Mužak, mag. psihologije

 • Priznanje za uspješan rad!

  26. lipanj 2017.

  Naša ravnateljica Ljiljana Vukšić je dobila nagradu za najbolju poduzetnicu u kategoriji socijalnog poduzetništva za 2016. godinu. Ovim putem želimo zahvaliti svim roditeljima koji su nam ukazali povjerenje i bez kojih ovo ne bi bilo moguće.

  Link na objavu možete pogledati ovdje;

  http://www.poslovni.hr/hrvatska/one-su-menadzerice-i-poduzetnice-godine-u-izboru-poslovnih-zena-328240

 • 1, 2, 3 die Schule ist vorbei!

  26. lipanj 2017.

  1, 2, 3 završili smo s učenjem njemačkog mi!

  Naši mali istraživači uspješno su završili  proteklu godinu učenja njemačkog jezika. Tijekom godine učili smo, plesali, igrali se, izrađivali stvari, rješavali zadatke, gledali predstave i zabavljali se. I na kraju podijelili svima zaslužene diplome. Hvala svima povjerenju i suradnji.

  Vidimo se ponovno od jeseni :)

 • Kako odrasli uče

  06. ožujak 2017.

  Svi odgojitelji Dječjeg vrtića Mali istraživač položili su B2 stupanj znanja engleskog jezika. Ali nama to nije bilo dovoljno.

  Procijenili smo da je za kvalitetniji prijenos znanja jezika potrebna dodatna edukacija u obliku metodičkih radionica koju su ovog petka počeli pohađati svi stručni djelatnici 
  Dječjeg vrtića Mali istraživač. Nositelji radionica, kroz slijedeće dvije godine, su stručni, profesionalni i srdačni profesori Učilišta CVRČAK koje se bavi obrazovanjem djece i odraslih . Ovo učilište izabrali smo jer pratimo njihov dugogodišnji rad koji se bazira na stalnom osuvremenjivanju pristupu učenja i najsuvremenijim metodama rada koje se temelje na visokim svjetskim standardima.Što reći nego najbolje za najbolje

  Poticanjem učenja kroz zabavu, usvajanjem kvalitetnih načina situacijskog učenja i razvijanjem kreativnog razmišljanja odgojitelja bogatiti ćemo profesionalnost naših odgojitelja u budućem prijenosu znanja engleskog jezika malim istraživačima.

  Vidite kako je to bilo prošlog petka poslijepodne u našem vrtiću…