Dječji vrtić Mali istraživač
Novosti MALIH ISTRAŽIVAČA

Novosti MALIH ISTRAŽIVAČA

Novosti i događanja

 • Kralj koji je zabranio strah…mrak

  05. listopad 2020.

  Kralj koji je zabranio strah…mrak

   

  Svi se ponekad osjećamo uplašeno, napeto, uznemireno, bojimo se nečega, ne znamo što naš očekuje, teško nam je napraviti neki novi korak... Svi ti osjećaji nazivaju se strah. Strah je jedna od osnovnih emocija i doživljavamo ga kao neugodu, strepnju ili lebdeći osjećaj preplašenosti. Djeca najčešće pokazuju strah tako što se drže za odrasle, traže njihovu prisutnost, plaču, nesigurni su, mogu se teže uspavljivati ili loše spavati. Također postoje i razlike među djecom kako doživljavaju strah, koliko intenzivno, što može biti rezultat njihovih osobina, osjetljivosti, naučenoga ponašanja, reakcija odraslih, razvojnih faza... Ponekad se roditelji pitaju zašto se moje dijete boji iznenadnih zvukova, ne može niti vidjeti nepoznate ljude, a na spomen vještice već se drži za vašu majicu. Neki strahovi javljaju se u određenoj dobi djeteta i povezani su s razvojnim fazama. Oni se javljaju i nestaju na pravilan način i dio su emocionalnog sazrijevanja djeteta. Povezani su s procesima dječjeg mišljenja, a njihova uloga je pripremiti dijete za život. Traju određeni period zatim se postepeno smanjuju.

  Kada se dijete boji, ono od nas odraslih treba osjećaj sigurnosti. Da je netko uz njega, da razumije njegov strah, da je siguran. Od druge osobe potrebno mu je da bude čvrsta, brižna i utješna. Odrasli u takvim situacijama najčešće počinju postavljati puno pitanja; zašto se bojiš, kako se možeš toga bojati, ne treba se bojati, ti si velik, ali time zapravo umanjuju taj dječji osjećaj. Za djecu je taj osjećaj stvaran i intenzivan, stoga treba zajednički promotriti o čemu se radi i uvažiti njihov osjećaj.

  Stoga vam ovaj mjesec preporučamo neobičnu slikovnicu Emily Haworth-Booth „Kralj koji je zabranio mrak“.  Priče u sebi sadrže pisanu čaroliju, postoji nešto čarobno u njima kada se čitaju, pričaju i prepričavaju, a u nama mogu pobuditi bujicu osjećaja. One mogu pomoći djeci kada se susreću s njima teškim situacijama, mogu ponuditi olakšanje, nove načine rješavanja problema, razveseliti nas i potaknuti na promjenu. One omogućavaju djeci da se poistovjete s junacima priče i dožive široki raspon emocija. Kada se dijete susreće s njemu teškom situacijom priča koja progovara o sličnoj situaciji može mu pomoći, ne radi se o njemu nego o nekom ježu, tigru ili princu. Priča nudi odmak od vlastite situacije i u isto vrijeme pruža osjećaj zaštite.

  Kralj koji je zabranio mrak priča je  o dječaku koji se bojao mraka, većina se djece ponekad boji mraka i to nije nešto po čemu je ova priča neobična. Ali ovaj dječak bio je princ i odlučio je da će kada postane kralj zabraniti mrak u cijelom svom kraljevstvu. Ljudi više nisu mogli spavati, bili su budni po cijele dane i noći, zato jer nikada nije padao mrak. Ali ubrzo su postali umorni, izmoreni i iscrpljeni od tog svjetla. Jedne večeri u noći velike proslave  kralj je odlučio pripremiti vatromet, ali kako je bilo svijetlo vatromet se nije vidio…  Pročitajte priču i otkrijte kako se kralj pomirio s mrakom.

  Pripremila Ana Mužak, mag.psych.

 • Upute Vrtici škole 1.5.20 HZJZ

  01. svibanj 2020.

  Poštovani,

   

  U nastavku Vam dostavljamo link na;

  UPUTE ZA SPRJEČAVANJE I SUZBIJANJE EPIDEMIJE COVID-19
  ZA USTANOVE RANOG I PREDŠKOLSKOG ODGOJA I OBRAZOVANJA TE OSNOVNOŠKOLSKE
  USTANOVE U KOJIMA JE OSIGURANA MOGUĆNOST ZBRINJAVANJA DJECE RANE I PREDŠKOLSKE
  DOBI TE UČENIKA KOJI POHAĐAJU RAZREDNU NASTAVU

  https://www.mali-istrazivac.hr/userfiles/pdfs/hzjz1.5.uput.pdf

   

 • Vrtić u kući pratite i na našim Facebook stranicama.

  05. travanj 2020.

  Na našim facebook stranicama ćemo također objavljivati sadržaje na temu vrtića kod kuće. 

   

  https://www.facebook.com/DjecjiVrticMaliIstrazivac/

   

  Uživajte!

 • Vrtić kod kuće

  23. ožujak 2020.

  Poštovani roditelji,

   

  U periodu izvanrednih uvjeta rada vrtića i naše nemogućnosti da ostvarujemo suradnju kao do sada, s vašom djecom i vama. Šaljemo Vam podršku kroz izbor različitih aktivnosti i sadržaja kojima možete koristiti u igri sa Vašom djecom. Na taj način olakšat ćete njima i sebi :) dugačke dane kod kuće.U određenim kraćim rasponima stavljat ćemo materijale koje ćete moći koristit u igri s najmlađom djecom ali i sa našim predškolcima kako bi na određen način premostili jaz odsutnosti iz vrtića i našeg odgojno obrazovnog procesa s njima.

  Nadam se da ćete uživati kao što uživaju i Vaši odgajatelji u pripremi navedenog materijala. Dok se ne vidimo čuvajte se i ostanite doma.

  Navedene materijale moći ćete preuzimati na isti način kao što ste preuzimali video zapise koje smo Vam u proteklom periodu slali a to je na Vašem linku "Za roditelje".  Dio materijala nalazi se i na facebook stranicama našeg vrtića kako bi ga koristili svi koji to žele neovisno jesu li djeca upisana u naš vrtić.

   

   

 • Posjetite virtualne muzeje!

  30. ožujak 2020.

  Dragi svi,
  Narednih dana ćemo vam slati različite sadržaje koji vam mogu pomoći u druženju s vašom djecom u uvjetima u kojima se svi nalazimo…što više iza zatvorenih vrata.
  Evo prijedloga kao da zajedno možete otputovati u sve svjetske muzeje,virtualnim putem.